ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ BARCODE;

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ –  ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Θερμικές ετικέτες Eco (thermal labels):

Οι θερμικές ετικέτες τύπου ECO είναι μια εξαιρετική λύση για εκτυπώσεις σε προιόντα όπως (barcode, κείμενο, λογότυπο) τα οποίο βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο. Δεν γίνεται χρήση μελανοταινίας.  Τα ρολά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε θερμικό εκτυπωτή ετικετών. Ο χρόνος ζωής κατα τον οποίο θα παραμείνει αναλοίωτη τόσο ετικέτα όσο και η εκτύπωση ειναι οι 6 μήνες. Είναι επίσης ανθεκτικές για προϊόντα που αποθηκεύονται στη ψύξη στους 5°C για χρονικό διάστημα 5 ημερών.

Ετικέτες θερμικής μεταφοράς (transfer vellum labels): 

Στη συγκεκριμένη τεχνολογία εκτύπωσης γίνεται χρήση μελανοταινίας. Οι ετικέτες  θερμικής μεταφοράς μας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, έως και 60 μήνες. Ιδανική λύση για χρήση σε προϊόντα, κιβώτια, δέματα, ράφια κλπ.

Ετικέτες θερμικές Top (thermal top labels):

Έχουν μακρά διάρκεια ζωής, έως και 24 μήνες σε εσωτερικούς χώρους και μεγάλη ανθεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εξαιρετική λύση για κατεψυγμένα προιόντα που βρίσκονται ακόμα και σε θερμοκρασία βαθιάς κατάψυξης. Η τεχνολογία εκτύπωσης τους είναι άμεση θερμική οπότε δεν απαιτείται χρήση μελανοταινίας.

Ετικέτες Πλαστικές (PP/PE labels): 

Οι πλαστικές ετικέτες εκτυπώνοται με την χρήση μελανοταινίας resin και wax/resin. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δίνουν μια πιο όμορφη εμφάνιση στα προιόντα. Επίσης, επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στην υγρασία και στο σκίσιμο. Υλικό Κατασκευής: (P.P.) πολυπροπυλένιο.

Ετικέτες Removable θερμικές / θερμικής μεταφοράς:

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας ετικετών είναι η ειδική κόλλα η οποία κάνει εύκολη την αποκόλληση και επανακόλληση των ετικετών. Μπορεί να είναι είτε θερμικές είτε θερμικής μεταφοράς αναλόγως τον τύπο του χαρτιού. Το ιδιαιίτερο αυτο χαρακτηριστικό της καθιστά ιδανικές για προσωρινή ετικετοποιήση, φαρμακεία ή φαρμακαποθήκες.

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΡΟΛΟΥ ΕΤΙΚΕΤΑΣ - ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

χαρακτηριστικά ρολού2

✔️  Διάκενο: το μικρό διάκενο το οποίο ξεχωρίζει την μια ετικέτα από την άλλη στο ρολό.

✔️  Πυρήνας: ο πυρήνας είναι η διάμετρος του άδειου χώρου στο κέντρο του ρολού ετικετών. Αναλόγως το είδος του εκτυπωτή υπάρχουν και οι αντίστοιχοι διάμετροι πυρήνα. (π.χ. φ20-φ40-φ76)

✔️   Ύψος Ετικέτας:   το ύψος που έχει έκαστη ετικέτα του ρολού από το άνω άκρο έως το κάτω. Το ύψος της ετικέτας, φυσικά καθορίζει και τον αριθμό των ετικετών ανά ένα δεδομένο μήκος ρολού.

✔️  Πλάτος Ετικέτας: η απόσταση από τη μία πλευρά έως και την άλλη. Η χωρητικότητα του κάθε μοντέλου εκτυπωτή καθορίζει και το επιτρεπόμενο πλάτος ρολού και επομένως και της ετικέτας. Οι εκτυπωτές των 4 ιντσών παράγουν ετικέτες πιο στενές (π.χ. 108mm)  σε σχέση με τους εκτυπωτές 6 ιντσών (π.χ. 168mm).

✔️  Εξωτερική Διάμετρος Ρολού: είναι η διάμετρος όλου του σώματος του ρολού. Επισημαίνεται ό,τι κάποιοι διάμετροι ρολού μπορεί να είναι αρκετά μεγάλοι για έναν συγκεκριμένο τύπο εκτυπωτή. Ένα δεδομένο που  πρέπει να μας εφιστά την προσοχή όταν παραγγέλνουμε ρολλά ετικετών.

✔️  Σιλικονόχαρτο: οι ετικέτες εφάπτονται στην επιφάνεια του σιλικονόχαρτου, η οποία είναι ελάχιστα πιο πλατιά από την ετικέτα την ίδια, για την εύκολη αποκόλληση της

Η εκτύπωση Barcode είναι μια εκτύπωση που χρησιμοποιείται σε όλες τις υπηρεσίες, τους κλάδους και με πολλά διαφορετικά υλικά και παραλλαγές.

Επιπλέον, όταν εκτυπώνουμε γραμμωτό κώδικα για να έχουμε την επιθυμητή και αποτελεσματική αναγνωσιμότητα του, θα πρέπει να έχουμε επιλέξει το κατάλληλο μέσο εκτύπωσης, να έχουμε αξιοπιστία υλικών και να έχουμε γνώση του περιβάλλοντος και της χρήσης του προϊόντος.

Αναλόγως συνθηκών και χρήσης, μπορούν να υπάρξουν αστοχίες όπως ξεθώριασμα του υλικού ή μουτζούρωμα.

Ως εκ τούτου, έχουμε ένα barcode το οποίο δεν μπορεί να διαβαστεί και είναι πρακτικά άχρηστο. 

Συνεπώς, είναι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της εκτύπωσης και της ετικέτας barcode και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν κριτήρια διαφόρων ειδών πριν καταλήξουμε σε ετικέτα barcode για την επιχείρηση μας.

Επιλογή αυτοκόλλητης ετικέτας barcode2
Επιλογή αυτοκόλλητης ετικέτας barcode1

Αναλυτικά.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής  που χρειάζομαι για τις αυτοκόλλητες ετικέτες barcode; 

Ο κύκλος προίόντων και υπηρεσιών διαφέρουν απο κλάδο σε κλάδο.

Εαν το προιόν είναι ταχείας κατανάλωσης και πώλησης οπότε χρειαζόμαστε μια διάρκεια ζωής λιγότερο απο 6 μήνες, οι ετικέτες άμεσης θερμικής (direct thermal) είναι μια καλή και λογική επιλογή. Λόγω όμως του οτι είναι ευαίσθητες στη θερμότητα δεν συνίσταται για χρήση παραπάνω του 1 έτους.

Σε περίπτωση που, τα προιόντα σας αποθηκεύονται για παραπάνω απο 6 μήνες στην αποθήκη, τότε χρειάζεστε τις ετικέτες θερμικής μεταφοράς οι οποίες είναι ανθεκτικές στο χρόνο.

 

Σε τι περιβάλλοντα θα εκτίθεται η ετικέτα; 

Για εσωτερικούς χώρους, είναι ενδεδειγμένη η χρήση της άμεσης θερμικής ετικέτας (Direct Thermal). Η ετικέτα ECO είναι εύαίσθητη στο φώς και στη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να έχει πολυ μικρη διάρκεια ζωής, σε εξωτερικούς χώρους.

Για εσωτερικούς χώρους ή/και σε εξωτερικούς χώρους οι ετικέτες Thermal Transfer προσφέρουν την αξιοπιστία του υλικού που χρειάζεται η εκτύπωση barcode. Οι Ετικέτες Thermal Transfer είναι πιο κατάλληλες για χρήση σε εξωτερικούς χώρους από τις Direct Thermal.  Παρόλα αυτά εάν τα προιόντα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, εκτεθείμένα,  με δύσκολο περιβάλλον και καιρικές συνθήκες τότε χρειάζεστε μια ετικέτα εξαιρετικής αντοχής. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε ετικέτα όχι χαρτιού αλλα προπυλενίου (P.P.) η οποία είναι η πλέον κατάλληλη για σκληρές καιρικές συνθήκες. 

 

Χρειάζεστε μήπως μια ετικέτα με δυνατότητα επανακόλλησης;

Κάθε τύπος ρολλών ετικετών μπορεί να φτιαχτεί με την κόλλα προτίμησης σας.

Permanent : Στην περίπτωση που θέλουμε μόνιμη επικόλληση της ετικέτας στο προιόν τότε χρησιμοποιούμε μόνιμη κόλλα (permanent). Οι ετικέτες μόλις εφαρμοστούν, αφαιρούνται πολύ δύσκολα.

Removable: Ο δεύτερος τύπος κόλλας είναι αυτός που αφαιρείται (removable). Οι ετικέτες, οι οποίες έχουν κόλλα removable, μπορούν να αφαιρεθούν και να επανακολληθούν χωρίς να αφήσουν υπολλέιματα κόλλας ή να υποστεί ζημία η ετικέτα. Οι αφαιρούμενες αυτοκόλλητες ετικέτες μπορούν να επανατοποθετηθούν εύκολα. Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό όταν θέλουμε να ενημερώσουμε πληροφορίες προιόντος.

 

Ποια είναι η υφή της επιφάνειας στην οποία θα εφαρμοστεί η ετικέτα;

Αναλόγως την επιφάνεια επικόλλησης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ανάλογη κόλλα ή και το ανάλογο υλικό. Μια επιφάνεια μπορεί να είναι τραχεία, λεία, παγωμένη ή υγρή. Οι τραχιές, ανώμαλες και υγρές επιφάνειες επικόλλησης απαιτούν την χρήση μιας πιο ισχυρής κόλλας. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες με εκτεθειμένα προϊόντα, πέρα από τη σωστή επιλογή κόλλας, προτιμητέο είναι να χρησιμοποιούνται μια ετικέτα πολυπροπυλενίου ή πολυεστέρα και όχι χαρτιού.

 

Σε τι θερμοκρασία θα εκτεθεί η ετικέτα σας;

Η κάθε κόλλα τείνει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, αναλόγως το περιβάλλον της και αναλόγως τις τεχνικές προδιαγραφές της. Μπορεί μια κόλλα να έχει σχεδιαστεί να συμπεριφέρεται εξαιρετικά σε καταστάσεις κατάψυξης αλλά να μην αποδίδει το επιθυμητό, σε θερμό περιβάλλον και το αντίστροφο.

Τύποι Κόλλας Ετικετών

Μόνιμης επικόλλησης (permanent)

Στη περίπτωση που θέλουμε μόνιμη επικόληση της ετικέτας στο προϊόν τότε χρησιμοποιούμε μόνιμη κόλλα (permanent). Οι ετικέτες μόλις εγαρμοστούν, αφαιρούνται πολύ δύσκολα. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται συνήθως όταν οι πληροφορίες είναι σημαντικές και δεν πρέπει να καταργηθούν ή να αλάξουν. Η κόλλα έχει διάρκεια ζωής περίπου 12 μήνες (υπό κανονικές συνθήκες). Αυτές οι συνθήκες θα είναι σε δροσερό ή ξηρό περιβάλλον για τις περισσότερες εφαρμογές.

Προσωρινη/Αφαιρούμενη – (Removable)

Ο δεύτερος τύπος κόλλας ε’ιναι αυτός που αφαιρείτε (Removable). Οι ετικέτες, οι οποίες έχουν κόλλα removable, μπορούν να αφαιρεθούν και να επανακολληθούν χωρίσς να αφήσουν υπολλείματα κόλλλας ή να υποστεί ζημιά η ετικέτα. Οι αφαιρούμενες αυτοκόλλητες ετικέτες μπορούν αν επανατοποθετηθούν εύκολα. Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό όταν θέλουμε να ενημερώσουμε πληροφορίες προϊόντος.

Κατάψυξης /Χαμηλής θερμοκρασίας (Deep Freeze)

Είδικές ισχυρές κόλλες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και σε θερμοκρασίες δωματίου. Ιδανική για προϊόντα βαθιάς κατάψυξης.

Τύποι χαρτιού Ετικετών

Thermal Economy

Αυτός ο τύπος χαρτιού είναι ευαίσθητος όταν έρχεται σε επαφή με θερμότητα και φως. Συνιστάται για αποθήκευση προϊόντων σε εσωτερικό χώρο και για 6 μήνες. Είναι ιδανική λύση για δραστηριότητες όπως η καταγραφή σε καταλόγους στα σημεία πώλησης καταστημάτων, ζυγαριές, logistics, ετικέτες διευθύνσεων και περιγραφές τερματικών πλαισίων.

Θερμικό TOP Coated

Οι θερμικές ετικέτες τύπου TOP είναι ιδανικές για να εκτυπώσετε barcode, κείμενα και λογότυπα σε προϊόντα που είναι εκτεθειμένα σε εσωτερικούς χώρους.

Η εκτύπωση γίνεται χωρίς χρήση μελανοταινίας και οι ετικέτες είναι σε ρολά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε θερμικό εκτυπωτή ετικετών.

Διατηρούνται μέχρι και 24 μήνες σε εσωτερικούς χώρους και είναι ανθεκτικές σε προϊόντα που αποθηκεύονται μέχρι και σε θερμοκρασία βαθιάς κατάψυξης.

Vellum (Uncoated)

Λείο, λευκό χαρτί, μηχανικά επεξεργασμένο προϊόν το οποίο δεν περιλαμβάνει ξύλο.

Semi-Gloss

Δίνει μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση στην παρουσίαση του προϊόντος καθώς περιλαμβάνει επιπροσθέτως μια γυαλιστερή στρώση λευκού χρώματος που δεν περιέχει καθόλου ξύλο. Είναι εξαιρετικά καλή βάση για τη δημιουργία πολύχρωμων ετικετών θερμικής μεταφοράς με μεγάλη ποιότητα εκτύπωσης σε κάθε εικαστική λεπτομέρεια.

Πολυπροπυλένιο

Δίνει μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση στην παρουσίαση του προϊόντος καθώς περιλαμβάνει επιπροσθέτως μια γυαλιστερή στρώση λευκού χρώματος που δεν περιέχει καθόλου ξύλο. Είναι εξαιρετικά καλή βάση για τη δημιουργία πολύχρωμων ετικετών θερμικής μεταφοράς με μεγάλη ποιότητα εκτύπωσης σε κάθε εικαστική λεπτομέρεια.