ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΕΚΤΥΠΩΤΗ ΣΕ 5 ΒΗΜΑΤΑ

Τα συστήματα barcode έχουν εφαρμογές σε κάθε εμπορική δραστηριότητα και σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ποιες αγορές και κλάδοι χρησιμοποιούν κατά κόρον το barcode;

 1. οι μεταφορές
 2. logistics
 3. φαρμακευτικές εταιρείες
 4. ναυτιλία
 5. σταθμοί διανομής & διάθεσης
 6. βιομηχανική παραγωγή

Πραγματοποιώντας μια ενδελεχή έρευνα αγοράς και επιλέγοντας εν τέλει το σωστό εκτυπωτή για το περιβάλλον εργασίας σας και τις ανάγκες της επιχείρησης σας, σε συνάρτηση με την σωστή ετικέτα barcode, θα αποδώσει τα μέγιστα σε εργονομία, παραγωγικότητα και στην παραγωγή μιας ποιοτικής ετικέτας barcode, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας.

Επιλέξτε λοιπόν, τον εκτυπωτή που χρειάζεστε μέσα από 5 βήματα – κριτήρια.

Βήμα 1. Καθορίστε τον όγκο εκτύπωσης

Ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε.

Πόσες ετικέτες θα εκτυπώνει η εταιρεία σας την ημέρα, την εβδομάδα και το μήνα;

Η πρόβλεψη του όγκου εκτύπωσης είναι μια σημαντική παράμετρος που σας οδηγεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες εκτυπωτών. Οι επιλογές σας ανά κατηγορία βάσει της παραμέτρου όγκου εκτύπωσης είναι οι εξής:

 

ΦΟΡΗΤΟΙ ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ BARCODE

Έχουν σχεδιαστεί για απαιτητικές συνθήκες εκτύπωσης, συνήθως η εκτύπωση γίνεται εν κινήσει και επιλέγονται όταν η ακρίβεια και η ταχύτητα είναι τα κυρία κριτήρια απόδοσης.

Σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν:

DESKTOP ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ BARCODE (ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΙ)

Έχουν σχεδιαστεί για χαμηλό όγκο εκτύπωσης ετικέτας των 2 ρολών (1000 ετικέτες την ημέρα).

οι desktop Εκτυπωτές barcode είναι ιδανικοί για:

 • γραφεία
 • λιανική
 • κλάδος υγείας
 • μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις
 • πακετάρισμα και μεταφορά
 • ελαφριά χρήση για παραγωγή
 • διαχείριση αποθηκών μικρού και μεσαίου μεγέθους

 

ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ BARCODE ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ (MID-RANGE PRINTER)

Αξιόπιστοι και στιβαροί, αυτοί οι εκτυπωτές έχουν σχεδιαστεί

για μεσαίο προς υψηλό όγκο εκτύπωσης της τάξεως των 2000-7000 ετκέτες την ημέρα.

Οι εκτυπωτές barcode μεσαίας τάξης είναι ιδανικοί για:

 • Σταθμούς διαλογής & συλλογής προϊόντων
 • Διαχείριση αποθηκών
 • Ιχνηλασιμότητα προϊόντων
 • Παραγωγή
 • Μεταφορά
 • Logistics
 • Περιβάλλοντα σε χώρους υγείας.

ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ BARCODE ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-INDUSTRIAL)

Κατασκευασμένοι για συνεχή λειτουργία και κρίσιμες εφαρμογές στην διαδικασία παραγωγής.

Ανάγκες εκτύπωσης σε όγκο: 5000-10000 ετικέτες την ημέρα.

Οι βιομηχανικοί – industrial εκτυπωτές barcode είναι ιδανικοί για:

 • αποθήκες
 • Σταθμούς διαλογής & συλλογής προϊόντων
 • Ιχνηλασιμότητα προϊόντων
 • Παραγωγή
 • Μεταφορά
 • Logistics
 • Περιβάλλοντα σε χώρους υγείας.

Βήμα 2. Καθορίστε την χρήση που θα έχει η ίδια, η ετικέτα barcode.

Η επιλογή της σωστής ετικέτας αρχίζει με την αξιολόγηση των εξής κριτηρίων:

Με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσω την ετικέτα barcode; Σε τι περιβάλλον θα βρεθεί η ετικέτα;

Παράμετροι επιλογής ετικέτας barcode.

 • σε ποια επιφάνεια θα επικολληθεί.
 • θερμοκρασία περιβάλλοντος (max-min).
 • διάρκεια ζωής.
 • χρήση ή όχι χημικών.

 

Οι παρακάτω παράμετροι θα σας οδηγήσουν σε τύπο ετικέτας ο οποίος θα είναι και ο ενδεδειγμένος

για την χρήση που θέλετε να κάνετε.

 

α. ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Αναλόγως την επιφάνεια επηρεάζεται και η επικόλληση.Η επιφάνεια, λοιπόν, θα καθορίσει τον τύπο κόλλας και το υλικό της ετικέτας που θα χρειαστείτε.Οι ετικέτες γενικά κολλούν καλύτερα σε καθαρή, λεία, μη πωρώδες επιφάνεια. Για [αράδειγμα εάν μια επιφάνεια είναι άγρια και μη καθαρή τότε θα χρειαστείτε μια μόνιμη κόλλα ετικέτας.

Η επιφάνεια μπορεί να διαχωρίστει κατά:

 • Σχήμα: Επίπεδη, με γωνίες ή με καμπυλωτή.
 • Σύνθεση: Γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, χαρτί, ξύλο, ύφασμα, πολυκαρβονικό.
 • Υφή: Άγρια, λεία, με πορώδες, μη πορώδες.
 • Καθαρότητα: βρώμικη, λιπαρή, παγωμένη, σκονισμένη

 

β. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Αξιολογώντας τη θερμοκρασία πρέπει να λάβετε υπόψιν και τη θερμοκρασία εφαρμογής και την προβλεπόμενη θερμοκρασία κατά τη χρήση.Πρέπει η ετικέτα να αντέξει σε περιβάλλον ψύξης; Ή σε θερμοκρασίες υψηλές; Θα χρησιμοποιηθεί πριν την κατάψυξη ενός προϊόντος ή αφού καταψυχθεί; Θερμοκρασίες που ξεπερνούν το τους 930 C ή κατεβαίνουν κάτω από τους -53C απαιτούν ετικέτες θερμικής μεταφοράς.

 

γ. ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ

Σκεφτείτε εάν η ετικέτα θα εκτεθεί σε χημικά όπως καθαριστικά, έλαια, γράσο ή αλκοόλη, Για παράδειγμα, μια ετικέτα η οποία εκτίθεται σε χημικά βαριά ή μεσαίας τάξης όπως είναι το έλαιο/ακετόνη απαιτούν την χρήση ετικέτας θερμικής μεταφοράς  με μελανοταινία resin εξαιρετικής αντοχής για να αποτρέψει την αλλοίωση της.

 

δ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ/ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Οι περιβαντολλογικές συνθήκες θα καθορίσουν τον τύπο της κόλλας που χρειάζεται καθώς και την ανθεκτικότητα της εκτύπωσης. Εάν η ετικέτα βρίσκεται σε εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να καθορίσετε παράγοντες όπως: η βροχή, ο ήλιος, το επίπεδο υγρασίας,  η εξαιρετική ζεστή & κρύο.

Εάν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, καθορίστε παράγοντες όπως φωτισμός (uv, fluorescent) & περιβάλλον (κατάψυξη, αποθήκευση, χώρος λιανικής)

 

ε. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΑ

Σημαντικό να γνωρίζεται, εάν η ετικέτα για το προϊόν ή την υπηρεσία που διαθέτετέ στην αγορά, πρέπει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις στα πλαίσια συμμόρφωσης ενός προτύπου.

Παραδείγματα προτύπων : UL, CSA, RoHS, REACH, MIL-SPEC and SAE.

 

ζ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναλογιστείτε, ποιος είναι ο κύκλος ζωής του προϊόντος σας. Ο κύκλος ζωής χωρίζεται σε 2 διαστήματα. 1ο διάστημα. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα παραχθεί έως και την στιγμή που θα είναι ακατάλληλο για χρήση/πώληση. 2Ο διάστημα. Το μικρότερο χρονικό διάστημα από την στιγμή που το προϊόν θα πωληθεί, θα αποθηκευτεί έως και την στιγμή που εν τέλει θα καταναλωθεί/χρησιμοποιηθεί.

 

η. ΜΕΓΕΘΟΣ – ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ

Ποια είναι η χρήση του; Θα χρησιμοποιηθεί ως βραχιολάκι ασθενούς, ως ταμπελάκι ρούχου, σε container η ως ετικέτα μεταφοράς; Το μέγεθος της ετικέτας θα καθορίσει το μέγεθος της κεφαλής εκτύπωσης καθώς και τα dpi (dots per inch). Μεγάλες ετικέτες απαιτούν μεγάλου μεγέθους κεφαλές εκτύπωσης ενώ οι μικρές ετικέτες απαιτούν μια υψηλότερη ανάλυση εκτύπωσης (dpi) έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστες.

 

θ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ- ΚΛΑΔΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Υπάρχουν κλάδοι δραστηριοποίησής οι οποίοι απαιτούν παραγωγή ετικετών συμμορφωμένη σε κανόνες και πρότυπα είτε ετικέτες που απαιτούν υψηλή ακρίβεια και εκτυπώσεις χωρίς περιθώρια λάθους.

Βασικό να γνωρίζεται τις απαιτήσεις του κλάδου σας και να υπάρχει η αντίστοιχη συμμόρφωση στους κανόνες & περιορισμούς που διέπουν την αγορά στην οποία δραστηριοποιήστε.

Εάν επιλέξτε λάθος ετικέτα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά ποσοστά ακριβής ανάγνωσης barcode λόγω αλλοίωσης της ετικέτας.

Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό: Επιλογή αυτοκόλλητης ετικέτας

Βήμα 3. Επανεξετάστε τις διαφορετικές τεχνολογίες εκτύπωσης.

Πρέπει ουσιαστικά να ταιριάξετε την τεχνολογία εκτύπωσης με τις ανάγκες σας.

 

LASER ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ

Δυνατότητες Laser εκτυπωτών: υψηλής ποιότητας κείμενο και γραφικά σε ετικέτες χαρτιού. Η πυκνότητα εκτύπωσης των barcode είναι υψηλή και μπορεί εύκολα να διαβαστεί από infrared scanner. Οι εκτυπωτές τεχνολογίας barcode δεν είναι κατάλληλοι για βιομηχανική χρήση. Δεν μπορούν να παράξουν ετικέτες οι οποίες είναι ανθεκτικές σε νερό και χημικά.

 

INKJET ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ

Δυνατότητες Inkjet εκτυπωτών: συνήθως χρησιμοποιούνται για εφαρμογές υψηλών ταχυτήτων παραγωγής όπου οι γραμμωτοί κώδικες πρέπει να τοποθετούνται με μεγάλη ταχύτητα. Οι εκτυπωτές inkjet μπορεί να γίνουν δαπανηροί και περίπλοκοι στη χρήση. Αυτή η κατηγορία εκτυπωτών χρειάζονται συνεχή επιτήρηση και έλεγχο έτσι ώστε να αποτρέπεται η εμπλοκή και να διατηρείται η ποιότητα εκτύπωσης. Δεν μπορείτε να εκτυπώσετε barcodes σε σκούρο background γιατί το μελάνι θα μπουκώσει και θα είναι δύσκολο να διαβαστεί. Εάν επιλέξετε εκτυπωτή inkjet, επιλέξτε μοντέλο το οποίο είναι σχεδιασμένο για εκτύπωση  barcode.

 

Θερμικής Μεταφοράς ή απευθείας θερμικοί εκτυπωτές

Τόσο οι εκτυπωτές θερμικής μεταφοράς όσο και οι απευθείας θερμικοί εκτυπωτές χρησιμοποιούν θερμική κεφαλή εκτύπωσης για να τυπώσουν σε κενή ετικέτα.  Γενικά μιλώντας, οι θερμικοί εκτυπωτές είναι μια ιδανική λύση για εκτύπωση κειμένου, εικόνων, γραφικών & barcode επειδή έχουν υψηλή ακρίβεια στη εκτύπωση και δίνουν μια συνεχή, σταθερή ποιότητα σε συνδυασμό με υψηλή ταχύτητα.Οι εκτυπωτές που είναι μονο απευθείας θερμικοί δεν μπορούν να γίνουν θερμικής μεταφοράς (χρήση μελανοταινίας) Οι εκτυπωτές που είναι θερμικής μεταφοράς μπορούν να τυπώσουν και με απευθείας θερμική εκτύπωση (χωρίς τη χρήση μελανοταινίας)

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΘΕΡΜΙΚΟΙ ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ (DIRECT THERMAL PRINTERS)

Στους απευθείας θερμικούς εκτυπωτές, η κεφαλή εκτύπωσης έρχεται σε άμεση επαφη με το υλικό της ετικετας η οποια δρα με το επίστρωση για να παραξει την αποτύπωση. Εξαιρετικά αξιόπιστη/υψηλής αντοχής με πολύ λίγα κινούμενα μέρη το οποίο ελαχιστοποιεί την ανάγκη συντήρησης και επισκευής. Η ετικέτα που έχει εκτυπωθεί με direct thermal εκτυπωτή είναι ευαίσθητη στο φώς, την ζέστη και την βίαιη μεταχείρηση και έχει μικρότερο χρόνο ζωής από την ετικέτα με τη χρήση μελανοταινίας (θερμικής μεταφορας)/ Για παράδειγμα ένα μια τέτοια ετικέτα χρησιμοποιηθεί σε παλέτα και εκτεθεί, η επιφάνεια του χαρτιού θα μαυρίσει κάνοντας το barcode άχρηστο.

Ιδανική για:

 • ετικέτες μεταφοράς
 • ταυτοποίηση ασθενούς-επισκέπτη
 • αποδείξεις
 • ποτά & τρόφιμα
 • εισιτήρια

Οι θερμικοί εκτυπωτές οι οποίοι είναι μόνο άμεσοι θερμικοί (δεν χρησιμοποιούν μελανοταινία) έχουν χαμηλότερο κόστος γιατί δε περιέχουν hardware το οποίο είναι απαραίτητο για την οδήγηση και έλεγχο της μελανοταινίας κατά τη διάρκεια εκτύπωσης.Χωρίς μελανοταινία και μέρη για την χρήση της μελανοταινίας, ο εκτυπωτής έχει λιγότερα εξαρτήματα που μπορεί να σπάσουν ή να φθαρούν, οδηγώντας σε χαμηλότερα κόστη επισκευής/συντήρησης.

 

ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ (THERMAL TRANSFER PRINTERS)

Στους εκτυπωτές θερμικής μεταφοράς, η κεφαλή εκτύπωσης δίνει θερμότητα σε μελανοταινία για να τυπώσει. Η μελανοταινία είναι φτιαγμένη από wax ή resin η οποία και απορροφάται μέσα στην επιφάνεια της ετικέτας.Ιδανική λύση για την εκτύπωση barcode που το κύριο ζητούμενο είναι η ακρίβεια. Σε αντίθεση με τους άμεσα θερμικούς εκτυπωτές, οι εκτυπωτές θερμικής μεταφοράς δέχονται μια μεγαλύτερη ποικιλία υλικών ρολού ετικέτας όπως χαρτί, πολυεστέρα και πολυπροπυλένιο.Η μελανοταινία και η ετικέτα πρέπει να επιλέγονται με προσοχή έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόδοση και η αντοχή εκτύπωσης.

Εδώ έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία και συνδυασμό υλικού ετικετών και κόλλας. Σε αυτή την κατηγορία είναι δυνατή η παραγωγή ετικετών που αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίας, ultraviolent έκθεση, χημικά κ.α.

Για παράδειγμα, προϊόντα φαρμακευτικά ή χημικά είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για ετικέτες θερμικής μεταφοράς. Το κόστος είναι συγκριτικά μεγαλύτερο αλλά η αναγνωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της ετικέτας είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη.

Βήμα 4. Προσδιορίστε τις ανάγκες συνδεσιμότητας τις οποίες έχετε.

Παρακάτω θα δείτε παραδείγματα συνδεσιμότητας τα οποία συνήθως έχουν οι εκτυπωτές ανά κατηγόρια

 

Φορητοί Εκτυπωτές ετικέτας barcode: USB 2.0, Serial (RS233), Wireless 802,11b/g & 802.11b/g/n, Bluetooth

Φορητοί Εκτυπωτές αποδείξεων:  Mobile Receipt Printers. USB 2.0, Serial (RS233), Bluetooth, Wireless 802,11b/g, Bluetooth, iRDA

Desktop Εκτυπωτές barcode (επιτραπέζιοι):  USB 2.0, USB Host 2.0, Ethernet LAN (10/100), Serial (RS233), Parallel, Wireless 802,11b/g/n, Bluetooth.

Εκτυπωτές barcode μεσαίας τάξης: USB 2.0, USB Host 2.0, Ethernet LAN (10/100), Serial (RS233), Parallel, Wireless 802,11b/g, Bluetooth, Industrial Interface, SDIO, GPIO

Εκτυπωτές barcode υψηλής απόδοσης – ( βιομηχανικοί – industrial): USB 2.0, USB Host 2.0, Ethernet LAN (10/100),                Serial (RS233), Dual Serial (RS232), Parallel, Wireless 802,11b/g, Bluetooth, Industrial Interface, SDIO, GPIO

Βήμα 5. Κάντε μια έρευνα στα τελευταία μοντέλα, της αγοράς
και στις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον κλάδο σας.

Όπως σε όλες τις τεχνολογίες, η επαγγελματική εκτύπωση barcode έχει δει σημαντικές εξελίξεις. Αφιερώστε χρόνο, κάνοντας έρευνα των τελευταίων μοντέλων της κατηγορίας που σας ενδιαφέρει και κατανοήστε ποιες βελτιώσεις που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά μπορούν πραγματικά να αποδώσουν και να ανταποδώσουν στην επιχείρηση σας και στην αύξηση της παραγωγικότητας των λειτουργιών σας και στην ροή εργασίας σας.